Bahan
Terung Belanda 300g
Ikan bilis 200g
4 labu bawang
3 ulas bawang putih
50 g cili kering
1 sudu besar sos tiram
1 cawan stok udang
1 cawan air asam jawa
1 sudu kecil gula
1 batang halia
3 cm belacan
3 sudu besar minyak masak
Cara membuat
1. Basuh ikan bilis dan terung belanda/terung pipit. Tuskan.
2. Kisar bawang, cili kering dan belacan
3. Tumis serai yang telah dititik sehingga kekuningan.
4. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
5. Masukakan stok udang dan air asam jawa dan biarkan mendidih.
6. Masukkan terung dan ikan bilis. Jika suka boleh goreng dulu ikan bilis. Tunggu hingga mendidih.
7. Perisakan dengan garam, sos tiram serta gula.
8. Bila dah agak kering matikan api dan sedia untuk dihidang.
9. Sesuai dimakan dengan nasi putih , nasi lemak atau dimakan dengan roti .
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment